Leren ‘zien’ – geconcentreerd en tegelijkertijd vrij en open kijken – draagt bij aan de vorming van het kind. Het kind doet nieuwe waarnemingen die het in zijn belevingswereld (en de vorming van zijn wereldbeeld) kan meenemen en toepassen. Leren zien stimuleert de creativiteit en ontwikkeling en daarmee de kans van een kind op het leveren van een zinvolle bijdrage; aan de samenleving, aan de economie, aan onze cultuur en aan de kunst. In onze cultuur wordt kunst opgevat als iets buitengewoons. Kunst is anders, en de makers van kunst zijn ook een beetje anders dan gewone mensen. Ook de mensen die van kunst houden en die het kopen en bij hen thuis aan de muur hangen zijn al een beetje anders. Deze opvatting kan kinderen aantrekken maar ook afschrikken.
Terwijl Kunst in alles kan zitten, ook in de (schijnbaar) gewoonste dingen van de dag. Kunst zit niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook van binnen, in je hoofd. Kunst kan een spektakel zijn, maar is vaak ook heel onopvallend. Soms is het bijna alsof jij de enige bent die ziet dat iets kunst is.
Kunst geeft vrijheid, want alles mag er zijn. Het is een ideaal middel om kinderen te bereiken en verbinding te maken. Het is voor hen een weg om zich te uiten, zich te ontwikkelen en te groeien naar een krachtig, fantasierijk, zelfverzekerd en zelfbewust persoon.
Sinds 2018 ben ik cultuurcoach voor de gemeente Bergen en geef ik, naast mijn ontwerpwerk, kunstlessen op scholen en workshops bij museum Kranenburgh en via Artiance, centrum voor de kunsten in Alkmaar.
Voor meer informatie: 06 12188261