Kunstlessen

Leren ‘zien’ – geconcentreerd en tegelijkertijd vrij en open kijken – draagt bij aan de vorming van het kind. Het kind doet nieuwe waarnemingen die het in zijn belevingswereld (en de vorming van zijn wereldbeeld) kan meenemen en toepassen. Leren zien stimuleert de creativiteit en ontwikkeling en daarmee de kans van een kind op het leveren van een zinvolle bijdrage; aan de samenleving, aan de economie, aan onze cultuur en aan de kunst. In onze cultuur wordt kunst opgevat als iets buitengewoons. Kunst is anders, en de makers van kunst zijn ook een beetje anders dan gewone mensen. Ook de mensen die van kunst houden en die het kopen en bij hen thuis aan de muur hangen zijn al een beetje anders. Deze opvatting kan kinderen aantrekken maar ook afschrikken.

Terwijl Kunst in alles kan zitten, ook in de (schijnbaar) gewoonste dingen van de dag. Kunst zit niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook van binnen, in je hoofd. Kunst kan een spektakel zijn, maar is vaak ook heel onopvallend. Soms is het bijna alsof jij de enige bent die ziet dat iets kunst is.

Kunst geeft vrijheid, want alles mag er zijn. Het is een ideaal middel om kinderen te bereiken en verbinding te maken. Het is voor hen een weg om zich te uiten, zich te ontwikkelen en te groeien naar een krachtig, fantasierijk, zelfverzekerd en zelfbewust persoon.

Sinds 2018 ben ik cultuurcoach voor de gemeente Bergen en geef ik, naast mijn ontwerpwerk, kunstlessen op scholen en workshops bij museum Kranenburgh en via Artiance, centrum voor de kunsten in Alkmaar.

Voor meer informatie: 06 12188261

‘Claudia heeft een zeer brede, overkoepelde kennis van de verschillende vormen van creatieve expressie en kan de school daarom goed advies geven. Ze kan begeleiden bij de conceptuele fase, de planning en uitvoering van projecten én is in haar element als ze met de kinderen aan de slag gaat. Daarbij heeft ze een ervaringsgerichte aanpak; ze speelt op de kinderen in en verbindt zich met hen. Ze kan de kinderen mee nemen op haar reis, maar is ook in staat haar programma waar nodig aan te passen om in de flow van de kinderen te blijven.’
Vovie / Learning Community Bergen

‘We hadden geen betere persoon kunnen vinden dan JIJ, Claudia! Je kwam zowel in Museum Kranenburgh als op Ecodorp met fantasierijke opdrachten, binnen en buiten, met duidelijke opbouw en afwerking. Je had oog voor elk kind met veel interesse voor hun eigen creativiteit.
Ook als zij eerder afhaakten of moeite hadden om mee te doen ( liever spelen…!) had je daar alle begrip en geduld voor. Iedereen was dan toch opeens aan een eigen kunstwerk bezig. Prachtig! Een van de hoogtepunten was het vlechten van kleurige linten vanuit het topje van de yurt!
Ik wens je toe, dat je nog veel kinderen (en volwassenen) blij gaat maken in hun kunst-ontwikkeling!’
Boerderijschool Hooi, Bergen nh